avagy tudta-e ön, hogy amit iszik az mibül-e?

 

Whiskey [viszki]

 

Kultúrálisan sokkolónak nem annyira találtatik, ám annál érdekesebb ügy a whiskey-é, ami gabonaszesz fahordókban érlelve. Ímé most közreadatnak megolvasások, ami a históriát és a mikéntséget illeti, általam, kultúrális prizmaként a létezőt mint humán produktumot egy fókuszpontba gyűjtő írástudó által (önmegsemmisítő mondat):

 

História (unalmas rész)

Hiberniában kezdődött minden. Az ital mai neve az (ír) Gaelic uisce beatha rövidítve (vagyis a második rész lehagyva) és angolul kimondva. Az eredeti azt jelenti, hogy az élet vize. (Szerintem a koccantás hangja az, hogy klünk. - a szerk.) Uszkve Beáta.

Mégpedig úgy kezdődött, hogy a kelták Patrik tanár úr osztályfőnökletével viszonylag korán (vki. sz. 5. század) elkezdtek kereszténységet játszani. Rögvest exchange studenteket küldtek melegebb éghajlatra, ahol a játékmesterek voltak. Az ösztöndíjak már csak ilyenek, az ír szerzetesek egy renkívül fontos megfigyelésre tettek szert a meditterráriumban: a spanyolok - ahogy azt az ügyes mórok mutatták nekik, mint ázsiai trükköt (akik a magyaroktól tanulták - a szerk.) - mindenféle leveket pároltak (distillationes), hogy illatanyagokat (azokból meg parfümt) nyerjenek. Az írek a dolog illat részével nem tudtak mit kezdeni, viszont már évszázadok óta főztek sört. Ismétlem, az írek a dolog illat részével nem tudtak mit, viszont már évszádok óta. Ezen a ponton a kelták invenciózus intuíciója metafizikai mélységeiben megnyilatkozik, és egy ponton a lepárlás beéppíttetik a sörfőzés folyamatába. Haverom, a Karesz verse a metafizikai mélységről idekívánkozik:

Metafizikai mélység támad,
ha összezsugorodik a májad.
Bármikor ha ilyen van,
igyál egyet nyugodtan,
gyújtsál rá és vakargasd a hátad

Nem is ez a lényeg. Ettől kezdve főzték az írek a krumplipálinkánt meg a gabonapálinkát vakulásig. Nem is lett volna semmi a viszkiből, de az angolok, uralkodván mindenek felett, unatkozván mindezek miatt, elkezdték sajátos, teljesen értelmezhetetlen mértékegységeiket és szabályaikat alkalmazni keltaföldön is."Minden ama tárgyakat, mely árpábul bugybulláltatik hogy erőssen lelket tartalmazkódjék, három (3, three) esztendej ideig tölgyfábul kádárkodott hordókba bezáratni kelletik. Csak úgy, mert én azt mondom."

Ezzel el is jutottunk a mikéntségbe.

 

Mikéntség (a fajok eredete)

Whiskey tehát gabonaszesz fahórdóban érlelve legalább három évig. (Lehet, hogy nem. - a szerk.) A jobb eladhatóságot, biztonságot és világban bennelétben való otthonosságot jelentő minőségi bizonyítványért való folyamodhatóság eredményeként elsőként egy Antrim megye-beli szeszfőzde, az azóta is hálás Észak-Írországból kapott 1. Jámes királytoul oengedélyt (vki.sz. 1608). Valahol Belfast környén azóta főzik a Bushmill nevű nedűt. Karesz:

A Bushmill, látod, az elég fasza,
bár picit dízeles a szaga.
Garancia: régi cefre,
szépen csúszik pint Guinessre.
Bebaszok oszt hogy mék haza.

A Bushmill ODB. (Odabasz. - a szerk.) Ígényesebbeknek ott a Black Bush, az drágább.

A reklámra legtöbbet költő, ezért a legfinomabb a Jameson nevezetű viszki. Mindenki kedvence, akinek a jellegzetes füstös íz csípi az ízlelőbimbóit, mert a Dzsamiszon esetében a malátát nem tőzegfüstön szárítják, hanem ilyen zárt fémizékben. Ettől ilyen smooth, ami a pozitív megfogalmazása annak, hogy alig füstös. Ezért aztán reggelire sokkal jobban esik, mint például a kegyetlen Famous Grouse, ami egyesek szerint palackozott füst, mások szerint palackozott tőzeg. De ez meg Whisky, és az -e hiánya egy olyan szimptóma, ami jelentésességében túlbecsülhetetlen.

A folytatása következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://batcountry.blog.hu/api/trackback/id/tr201220580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szupersenki 2009.07.02. 12:17:18

A Famous Grouse kifőzdében járva figyelmes lettem egy öt méter magas acélfácánra/re, plusz volt egy szobor egy macskáról, aki háromezer egeret tudhatott a kill lisztyén, ami kiszámolva napi több, másrészt a Fémes Grósz igen tényleg nem csak hogy közepes de szar is. ugyanakkor a börbön (ablakábaaaa) Jim Beam (Nyaláb Jani) érdekessége számomra, hogy míg fél üveg elfogyasztását követően x szeszet többé az életbe nem, de azt meg pont hogy igen. kurva kommentezés.
süti beállítások módosítása