2009.05.18. 16:29
Kultúrsokk kitérő
Reggeli: Fry up
Kulinár szenvedély kibontakoz.
Volt idő, amikor rá kellett menni az kalóriabevitel/idő tengelyre, hogy bírd a bánya vagy mezőgazdasági tenyeres munka nyújtotta kéjeket, mára kivonult mögüle az ultima ratio, maradt a reggelinek becézett szívdinamit előszeretete [prelove], immár all-day breakfastként, ami azt is jelenti, hogy egész nap kérheted, meg azt is, hogy mást már nem fogsz kérni ma.
Megoszlanak a vélemények a Táp Akadémián: valaki szerint borzalmasan egészségtelen, egyél inkább műzlit; mások szerint borzalmasan egészségtelen, de ki nem szarja le, nagyon jó.
Összetevők:
- tojás (tükör vagy rántotta)
- bacon olajban sütve
- paradicsom olajban sütve
- sausage (pici, ismeretlen tartalmú kolbászka) olajban sütve
- piritós vagy igényesebbeknek krumplikenyér olajban kicsit megsütve
- black pudding, íreknek plusszba white pudding (értelemszerűen csoki és vanília pudingok) sokszor még:
- gomba olajban sütve
- paradicsomos sültbab konzervből
Kedvencem az Ulster Fry változat, amihez hozzádobnak még egy soda farl nevezetű kenyeret is (olajban kicsit megsütve).
Már csak a leírástól ránganak a szívizmaim (és követelőzik a gyomrom).
A pudingokra érdemes visszatérni egy kicsit. Az english/irish kolbászkákra mondják, hogy az van benne, amit a hentes sötétben felsöpör a földröl, de ezek a hurkák mik? Azt értem, hogy a black puddingban van sült disznó/marha vér, ez nekem elég ok, hogy megegyem, bár könyörgöm ez kitesz 4%-ot. Nagy része zabdara [oatmeal] és disznózsír. Ez a paradox vonás megérint és korai transzba taszít: előbbi a legegészségesebb, utóbbi a legkevésbé. Ha nagyon turkászol, ráakadsz még marhazsírra, édeskrumlira, kenyérre és árpára. A white pudding ugyanez vér nélkül (és titokban, hogy az EU kajakommandó ne lássa: birka agy).
A mindenvivő verhetetlen verzió természetesen a Breakfast Roll. A fenti reggeli belepakolva egy nagy kiflibe. Fogod azt mész.
1 komment
Címkék: reggeli kultúrsokk tápakadémia
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.