Reggeli: Fry up

Kulinár szenvedély kibontakoz.

Volt idő, amikor rá kellett menni az kalóriabevitel/idő tengelyre, hogy bírd a bánya vagy mezőgazdasági tenyeres munka nyújtotta kéjeket, mára kivonult mögüle az ultima ratio, maradt a reggelinek becézett szívdinamit előszeretete [prelove], immár all-day breakfastként, ami azt is jelenti, hogy egész nap kérheted, meg azt is, hogy mást már nem fogsz kérni ma.

Megoszlanak a vélemények a Táp Akadémián: valaki szerint borzalmasan egészségtelen, egyél inkább műzlit; mások szerint borzalmasan egészségtelen, de ki nem szarja le, nagyon jó.

Összetevők:

  • tojás (tükör vagy rántotta)
  • bacon olajban sütve
  • paradicsom olajban sütve
  • sausage (pici, ismeretlen tartalmú kolbászka) olajban sütve
  • piritós vagy igényesebbeknek krumplikenyér olajban kicsit megsütve
  • black pudding, íreknek plusszba white pudding (értelemszerűen csoki és vanília pudingok)
  • sokszor még:
  • gomba olajban sütve
  • paradicsomos sültbab konzervből

Kedvencem az Ulster Fry változat, amihez hozzádobnak még egy soda farl nevezetű kenyeret is (olajban kicsit megsütve).

Már csak a leírástól ránganak a szívizmaim (és követelőzik a gyomrom).

A pudingokra érdemes visszatérni egy kicsit. Az english/irish kolbászkákra mondják, hogy az van benne, amit a hentes sötétben felsöpör a földröl, de ezek a hurkák mik? Azt értem, hogy a black puddingban van sült disznó/marha vér, ez nekem elég ok, hogy megegyem, bár könyörgöm ez kitesz 4%-ot. Nagy része zabdara [oatmeal] és disznózsír. Ez a paradox vonás megérint és korai transzba taszít: előbbi a legegészségesebb, utóbbi a legkevésbé. Ha nagyon turkászol, ráakadsz még marhazsírra, édeskrumlira, kenyérre és árpára. A white pudding ugyanez vér nélkül (és titokban, hogy az EU kajakommandó ne lássa: birka agy).

A mindenvivő verhetetlen verzió természetesen a Breakfast Roll. A fenti reggeli belepakolva egy nagy kiflibe. Fogod azt mész.

A bejegyzés trackback címe:

https://batcountry.blog.hu/api/trackback/id/tr181128998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viorelPOP · http://kozmasanyi.blog.hu 2009.05.20. 14:06:03

Ez pazar. Én meg már vásárlom a Tesco-olívaolajat. Állítólag szűz. Szánalmas mikrokozmoszban élek.
süti beállítások módosítása